pix

Monicare 2018

Giften: BE60 3631 8472 9870
Steeds vermelden: MONICARE én de naam van de deelnemer die je sponsort.
Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar.

Onze deelnemers verzamelden al €19246

Monicare 2018 - Annulatie!

Gezien de wijdverspreide toename van de onveiligheid in Nicaragua, wordt elke onnodige verplaatsing (toerisme, stages, enz.) afgeraden.

Zo luidt het reisadvies van de federale overheid.

…vandaar het organiserend comité in samenspraak met Toon Bongaerts,
genoodzaakt is om de MONICARE 2018 reis te annuleren.
 
 Op zondag 2 september is er een infovergadering voor alle ingeschreven deelnemers.
Iedereen heeft hiervan een persoonlijk uitnodiging gehad.
 
We hopen om opnieuw te organiseren in november 2019, als de toestand het toelaat.
De huidige inschrijvingen blijven gelden.
De verzamelde sponsorgelden blijven uiteraard ook in 2019 gelden bij de persoon die ze verzamelde.
De verzamelde sponsorgelden zullen zéker ten goede komen aan de voorgestelde projecten.
Ze zullen gezien de toestand, echter nog niet doorgestuurd worden op dit moment.
Steun is nu, meer dan ooit nodig, want de armste en de zwakste  mensen worden het hardst getroffen…  

Persconferentie
Donderdag 15 maart

Niemand minder dan filmmaker Stijn Coninx wil een documentaire maken over de Lommelse arts Toon Bongaerts. Samen met de jonge Neerpeltse regisseur Michiel Thomas is hij aan de voorbereidingen bezig. Intussen worden al voor de derde keer via een avonturenreis doorheen Nicaragua fondsen ingezameld voor de projecten van Bongaerts. Coninx is ook peter van deze tocht, genaamd MoniCare.
Een groep van twintig sportievelingen kan tussen 16 november en 1 december Nicaragua al fietsend en wandelend verkennen. Met Toon Bongaerts als persoonlijke gids krijgen ze een unieke inkijk in het Centraal-Amerikaanse land. De Lommelse ereburger ruilde in 1984 zijn geboortestad voor een land in oorlog. Intussen coördineert hij er de gezondheidszorg in een gebied dat de groter is dan Vlaanderen.

MoniCare

“De twee vorige edities van MoniCare waren vooral voor de doorwinterde mountainbiker. We willen voor deze editie de drempel verlagen door het fietsen te combineren met wandelen. Ongeveer vijf uur per dag, zodat we aan het einde van de reis een paar honderd kilometer hebben afgelegd”, zegt Jos Steensels van koepelorganisatie Nicamig@s.
Met de tocht wordt geld ingezameld voor specifieke projecten. “Het gaat om projecten in de gezondheidszorg, maar ook rond de bestrijding van ongeletterdheid en steun aan gehandicapten”, vult zus Anne Bongaerts aan. De deelnemers moeten de 2.100 euro voor deze all-in reis zelf betalen. “Daarnaast moeten ze elk minstens 1.250 euro aan sponsorgeld binnenbrengen”, aldus Steensels.

Netflix

Regisseur Stijn Coninx aanvaarde het peterschap van deze onderneming: “Ik ken Toon al van kindsbeen af. Onze moeders zijn nog altijd vriendinnen. Toon heeft als arts een bijzondere visie. Hij benadert gezondheidszorg vanuit een maatschappelijke en economische context. In plaats van alleen medicatie voor te schrijven, kijkt het verder naar waarom de mensen ziek worden. Zo probeert hij iets te doen aan hun onderwijs en werkomstandigheden.”
Coninx is zo geïnspireerd dat hij een documentaire voorbereidt. Dat doet hij samen met de in Amerika wonende Neerpeltse regisseur Michiel Thomas. Die won met zijn debuutfilm ‘Game Face’ talrijke prijzen en bereikte via Netflix al een wereldpubliek.
“Het wordt een film die wereldwijd kan aanspreken. Eind dit jaar zou er gedraaid moeten worden. Ik zal het project superviseren, maar Michiel zal de regie en het camerawerk verzorgen. De bedoeling is om een tijd met Toon mee te leven en zo een beeld te krijgen van zijn werk tussen de mensen ginder. Sommige families volgt hij al 30 jaar op.”
Op een timing wil Coninx zich niet laten vastpinnen. Dit jaar komt ook nog zijn film ‘Niet schieten’ uit over de Bende van Nijvel.

Wij zoeken:

Mensen die meer uit hun vakantie willen halen!!
Ben je een beetje avontuurlijk, heb je interesse in verre landen die je wil leren kennen zoals het leven er écht is, wil je je inzetten voor je medemens,…?
Schrijf dan in voor deze unieke reis!
In november 2018 gaan we wandelend of fietsend on onderdompelen in het schitterende Nicaragua, en tegelijkertijd een aantal projecten bezoeken en steunen.
Voor de sportiefste deelnemers is er (bijna) dagelijks een mountainbiketocht uitgestippeld. De anderen combineren de lichte fietstochtjes met wandelingen, natuur- of stadsbezoeken.
We bezoeken de projecten die we steunen, maar houden ook steeds halt bij de unieke en niet te missen bezienswaardigheden qua cultuur, fauna en flora..
Zo bezoeken we een vulkaan van Masaya, mogen we in het unieke natuurpark dat er rondom gelegen is, overnachten we aan het paradijselijke kratermeer van Apoyo, bezoeken we de steden Granada en Leon, leren we de alom geroemde rum Flor de Cana van heel dichtbij kennen, vertoeven we een dagje aan de stille oceaan, en nog veel meer…
We leren ook het gewone leven kennen op het platte land en in de dorpen en komen via de projecten heel dicht bij de mensen. Toon Bongaerts, die er al meer dan 35 jaar woont en werkt, is er onze gids.
We gaan met maximaal 20 deelnemers op weg, dus je zal er snel moeten bij zijn als je wil inschrijven!
Iedere deelnemers engageert zich om 1250 euro sponsorgeld bijeen te zamelen. Dit lijkt veel, maar de ervaring leert ons dat dit reuze meevalt én we helpen elkaar.
De reis zelf kost 2100 euro, voor een schitterende reis van ongeveer 14 dagen, vliegticket, begeleiding, hotels, fietsen, uitgestippelde routes en uitstappen, eten en basisdrinken (water) inbegrepen.
Op voorhand houden we een informatie bijeenkomst, maar we doen ook een aantal kennismakingsmomenten met MTB oefentocht. Zo leren we elkaar al wat kennen…
Ga je mee of wil je info, contacteer Jos Steensels of Anne Bongaerts
Gegevens onder aan deze blz.

STIJN CONINX peter van Monicare

Recent heeft STIJN CONINX, Vlaams filmregisseur van onder andere Daens en Marina, het peterschap van de vzw Nicaraguacomité Lommel Nicamigos op zich genomen. Stijn heeft veel waardering voor de grote inzet van Dr. Toon Bongaerts, die hij al van in zijn jeugdjaren kent. Hij draagt zijn ontwikkelingsprojecten een warm hart toe. Samen met de vele vrijwillige medewerkers van het Nicaraguacomité Lommel Nicamigos wil hij de projecten mee ondersteunen om zo de kansarme bevolking in Nicaragua meer kwaliteit van leven te bezorgen.

Hij gaat ook MONICARE 2018 mee promoten en zal trachten om op minstens één van onze samenkomsten aanwezig te zijn.

Fietsniveau

Nicaragua is een ontwikkelingsland met weinig verharde wegen.
Je kunt er alleen fietsen met een mtb fiets. Je moet geen prof zijn, maar je kan de fietszwaarte omschrijven als “voor een actieve fietser”.
Het wordt fietsen door een heuvelachtig gebied, een ruw terrein met af en toe pittig klimwerk. 
De lengte van de tochten variëren van 40 tot 50 km, reken op 4 á 5 uur fietsen per dag. 
Er is een volwaardig alternatief programma voorzien in 2018: wandelingen, toeristische uitstappen, bezoek aan projecten, kennismaken met de leefomstandigheden van de plaatselijke bevolking, ,...

We bevinden ons in een land met tropische temperaturen tussen 30-35 graden. IDe reis vindt plaats net na het regenseizoen, dus het ideale moment voor een groene natuur, weinig stof, de aangenaamste jaartemperaturen... We vormen één groep die soms kan opsplitsen in twee snelheden. Onze leuze is “ Samen uit, samen thuis”.

Er worden kennismakingstochten georganiseerd. Zo kunnen  de kandidaten kennis maken met de groep en hun fietscapaciteiten.

Onze facebookpagina

Onze Projecten

Corazones Unidos: Ondersteuning van Nicaraguaanse kinderen met een handicap in de omgeving van Terrabona, gelegen op 120 km van Managua met zo’n 14.000 inwoners.

FANS: Financiële Adoptie van een Nicaraguaans Schoolkind en ondersteuning van het onderwijs.

Armonia Mental: Het project Armonía Mental biedt ondersteuning aan jongeren en volwassenen met geestelijke gezondheidsproblemen.

Los Dulces Amigos: ‘Los dulces amigos’ is een zelfhulpgroep van chronische diabetespatiënten.

Contact informatie

Jos Steensels
E-mail: steensels.jos@telenet.be
Gsm: 0474680223

Anne Bongaerts
Email: anne-bongaerts@hotmail.com
Gsm: 0494 05 50 95